Mitä ottaa huomioon ennen kuntotarkastusta

Yleisimmin kun kuntotarkastus tilataan, on kyseessä ostotilanne. Silloin kuntotarkastuksessa on paikalla kiinteistön omistaja, mahdollinen ostaja sekä tarkastaja. Jos kiinteistökaupassa käytetään kiinteistönvälittäjää, on välittäjäkin paikalla.

Kuntotarkastusjanne lähettää aina ennakkolomakkeen kiinteistön omistajalle, jossa on kysymyksiä kiinteistön kunnosta ja mahdollisesti tehdyistä remonteista. Tarkastus etenee jouhevasti, jos omistaja on etukäteen muistellut mahdollisten remonttien vuosiluvut ja laajuudet. On hyvä muistella, huurtuuko ikkunat talvella, jäätyykö vesiputket, tai tuntuuko jossain huoneessa epämiellyttävää tuoksua. Onko huoneissa lämpötilaeroja, vaihtuuko ilma koko huoneistossa samalla tavalla? Myös kosteiden tilojen remonteista on hyvä tietää onko vesieristykset tehty. Onko salaojaputket huollettu, tai onko niitä talossa ollenkaan, ja muita tämän tyyppisiä asioita käydään tarkastuksessa läpi.

 

pexels-photo-276724.jpeg

Kuntotarkastaja katsoo lattiakaivoihin, kurkistaa allaskaappeihin, tutkailee ilmanvaihtokanavia näkyviltä osin ja kiipeää myös välipohjan kuntoa katsomaan, jos talossa sellainen on. Tarkastus on helpompi suorittaa, jos allaskaappi ei pursuile tavaraa, tai lattiakaivo ei ole täynnä hiuksia. Välipohjaankin pääsee helpommin, jos kulku sinne on mietitty etukäteen valmiiksi. Jos talossa on kellarikerros, käydään sielläkin katsomassa rakenteiden kunto. Ulkopuolelta katsellaan sokkelia, rännejä, ikkunoita ja kattoa. Ennen kuntotarkastusta ei tarvitse suorittaa suursiivousta, mutta on hyvä tietää minne kaikkialle tarkastajan on päästävä saadakseen aikaan optimaalisen raportin.

Suihkussakäyntiä on syytä välttää noin vuorokausi ennen kuntotarkastusta, ettei pintakosteusmittari anna suotta liian korkeita lukemia. Kun kuntotarkastus sovitaan, siitä kirjoitetaan sopimus, jonka yhteydessä tulee jo aiemmin mainittu kyselylomake ja ohjeet kuinka toimia. Kuntotarkastukseen valmistautuminen ei ole vaikeaa, mutta se helpottaa ja nopeuttaa tarkastuksen tekoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s